3D geprint huis voor nog geen € 10.000,-

Een 3D geprint huis zou zomaar eens een oplossing kunnen gaan worden voor veel woningzoekenden. Al jaren bestaat er een probleem op de woningmarkt. Er zijn veel mensen die een woning zoeken en die geen hypotheek kunnen krijgen. Hierdoor is een koopwoning uitgesloten, maar woningbouwverenigingen hebben veel te weinig woningen om iedereen van een sociale huurwoning of vrije sectorwoning te voorzien. Een 3D geprint huis zou voor veel mensen de perfecte oplossing zijn. Je kunt namelijk al eigenaar van een compleet 3D geprint huis worden voor nog geen € 10.000,-.

3D geprinte woning staat in Rusland

Een onderneming uit Rusland, Apis Cor, wilde de allereerste 3D geprinte woning maken en dit is gelukt. Het werd direct zo moeilijk mogelijk gemaakt, want de woning moest worden gerealiseerd in het koudste seizoen. Het cement waarmee gewerkt moest worden door de 3D printer droogt niet goed wanneer het kouder dan 5 graden Celsius is en op dat moment was het maar liefst -35 graden Celsius. Er werd daarom een volledig afgesloten tent geplaatst op de bouwplaats en hierin kon de mobiele 3D printer aan de slag gaan met de bouw van het allereerste 3D geprint huis.

3D geprint huis

Het is niet zo dat er direct een kasteel van een huis gebouwd werd met de 3D printer. Uiteindelijk ging het er vooral om dat men kon zien of het ‘werkte’ om een complete woning te realiseren met een 3D printer. De uiteindelijke 3D geprinte woning heeft een inhoud van 40 vierkante meter. Dit is natuurlijk niet heel erg groot, maar voor een single starter is er niets mis mee.

Er is voldoende ruimte voor een woon/slaapkamer, een keuken, een badkamer en een hal. Binnen 24 uur stond er een compleet 3D geprint huis, geschilderd en wel. De buitenkant werd namelijk binnen die tijd ook nog voorzien van een lekker fris kleurtje.

3D geprinte woning voor nog geen € 10.000,-

Natuurlijk moet er betaald worden voor het gebruik van een mobiele 3D printer en er moet betaald worden voor het cement waarmee deze werkt. Dan het schilderwerk er nog bij om het 3D geprinte huis er ook nog eens aantrekkelijk uit te laten zien. Alles bij elkaar kwam het kostenplaatje voor deze 3D geprinte woning op $ 10.134,-.

Dit is dus minder dan € 10.000,-. Je hebt dus eigenlijk geen hypotheek meer nodig om op deze manier een eigen woning te kopen. Wel zullen er dan nog kosten bijkomen voor de grond waarop je het 3D geprinte huis laat zetten.

3D geprinte woningen

Nu er een eerste 3D geprinte woning is gerealiseerd zijn er natuurlijk direct enthousiastelingen die aan de slag gaan met ontwerpen van woningen die geprint kunnen worden. Hierbij wordt er steeds grootser gedacht.

Als er een 3D geprint huis van 40 vierkante meter gemaakt kan worden, moet het dan niet ook mogelijk zijn om een woning van bijvoorbeeld 140 vierkante meter 3D te printen? Vooral op Pinterest zien we al grootse ideeën voorbij komen voor 3D geprinte woningen van behoorlijk formaat. Tips voor Pinterest vind je hier.

Zou jij het aandurven?

Het is dus nu in principe mogelijk om een stukje land te kopen en binnen 24 uur een compleet huis te laten bouwen voor nog geen € 10.000,-. De vraag is natuurlijk wel of de 3D geprinte woningen een gelijke kwaliteit bezitten als de woningen die gewoon met steen worden gebouwd. Ook over de duurzaamheid van de woningen is onvoldoende duidelijkheid. Is het bijvoorbeeld wel veilig om gewoon een spijker in de muur te slaan?

Het is zeker niet zo dat we nu al kunnen gaan zoeken naar een stukje grond om direct een 3D kasteel te laten bouwen, of misschien liever een boerderij van goed formaat. Je moet het dan ook maar aandurven om in een 3D geprinte woning te gaan wonen.. Zou jij je lekker voelen in een 3D geprint huis?