Ongedierteplaag op het werk: 5 meest voorkomende plagen

Een ongedierteplaag op het werk is natuurlijk bijzonder vervelend. Er zijn veel insecten die zich overdag niet laten zien, waardoor je vaak vrij laat opmerkt dat je ongewenst gezelschap op kantoor of in de werkplaats hebt. Een ongedierteplaag op het werk kan dan ook ontstaan zonder dat je het zelf in de gaten hebt. Wanneer je de diertjes dan eenmaal ziet, dan heb je vaak direct (ongemerkt) met een grote hoeveelheid te maken. Hieronder vind je een overzicht van de 5 meest voorkomende ongedierteplagen op de werkvloer.

1. Zilvervisjesplaag

Zilvervisjes op de werkvloer is een probleem dat vrij veel voorkomt. In de meeste gevallen worden de zilvervisjes lange tijd niet opgemerkt, vooral omdat deze beestjes lichtschuw zijn. Hierdoor laten zij zich overdag niet snel zien. Dit zorgt ervoor dat de zilvervisjes vaak pas worden opgemerkt wanneer er al sprake is van een ware plaag.

De hoeveelheid zilvervisjes kan snel groeien door de snelle voortplanting van de diertjes. Zij bevinden zich vaak in de sanitaire ruimten, maar kunnen ook achter plinten schuilen. Bij een zilvervisjesplaag op het werk is het belangrijk om snel in actie te komen, want ze verdwijnen in geen geval vanzelf en het worden er alleen maar meer.

2. Ratten- of muizenplaag

Een ratten- of muizenplaag op het werk is niet alleen erg vervelend, maar brengt ook diverse problemen met zich mee. Dit is natuurlijk vooral het geval wanneer er met levensmiddelen wordt gewerkt, maar de aanwezigheid van muizen of ratten in een bedrijfspand brengt altijd grote risico’s met zich mee. Op de eerste plaats zijn er de gezondheidsrisico’s door de ziekten die deze knaagdieren over kunnen brengen, maar daarnaast bestaat er ook een brandrisico.

Deze dieren knagen op alles wat zij tegenkomen, waaronder ook elektrakabels, en dit kan brand veroorzaken. Uiteraard kunnen ook voorraden en andere producten door de dieren worden aangetast. De schadepost kan behoorlijk zijn. Natuurlijk nog niet te spreken over de doodsangsten die veel mensen uitstaan wanneer zij oog in oog staan met een rat of een muis. Ook bij deze knaagdieren gaat de voortplanting snel, waardoor direct ingrijpen belangrijk is.

3. Wespenplaag

Een wespenplaag komt ook vaker voor bij bedrijven. Het wespennest kan te vinden zijn bij de dakgoot, bij een raamkozijn of bijvoorbeeld in de struiken van een bedrijfstuin of –plantsoen. Wespennesten kunnen overal ontstaan. Wanneer er een wespennest in de buurt zit, dan is het risico erg groot dat er ook veel wespen het bedrijfspand binnen weten te komen. Wespen staan op de lijst ongediertesoorten waar mensen het meest bang voor zijn, dus dit zal de nodige problemen opleveren. Daarnaast zijn er uiteraard ook gezondheidsrisico’s wanneer de wespen steken, zeker als er sprake van allergie is. Doordat er meerdere koninginnen in een wespennest kunnen zitten, soms tot wel vijf stuks, kunnen er in relatief korte tijd meerdere wespennesten ontstaan. Het probleem wordt enkel groter. Probeer nooit zelf een wespennest te verwijderen, maar laat het wespennest bestrijden door een professional.

4. Vogelplaag

Een vogelplaag rond het bedrijf komt in bepaalde gebieden in Nederland vrij veel voor. Langs de kust ontstaat er snel een meeuwenplaag, maar het kan ook gaan om overlast van kauwen, duiven of bijvoorbeeld spreeuwen. Sommige vogels maken erg veel geluid, waardoor zij het concentratieniveau binnen het bedrijf sterk omlaag kunnen brengen. Het is niet prettig om klanten of gasten te verwelkomen bij een entree die vol vogelpoep ligt. Hier komt nog bij dat de zuren uit deze ontlasting het pand, en dan vooral het schilderwerk, sterk aan kunnen tasten. Kortom, vogeloverlast moet worden opgelost. De oplossing ligt in vogelwering en hier zijn diverse varianten van. Uiteraard kan een ervaren onderneming je helpen bij het maken van een keuze voor de beste vogelwering in jouw specifieke situatie.

5. Kakkerlakkenplaag

Een kakkerlakkenplaag.. De meeste mensen krijgen al de kriebels bij het horen van het woord ‘kakkerlak’. Je kunt je voorstellen wat voor gevoelens er wakker worden geschud bij het zien van deze insecten. Een kakkerlakkenplaag zorgt ervoor dat horecagelegenheden en bedrijven in de levensmiddelenbranche de deuren moeten sluiten. De insecten verspreiden een vieze lucht, besmetten alles waar zij overheen lopen en brengen uiteraard ook gezondheidsrisico’s met zich mee. Het is heel belangrijk om direct een bestrijdingsbedrijf in te schakelen bij het zien van een kakkerlak in je bedrijf. De kans dat het echt maar één kakkerlak is in het hele bedrijf valt echt te verwaarlozen. Direct actie ondernemen dus!

Een ongedierteplaag op het werk: wat nu?

Een ongedierteplaag op het werk is in alle gevallen vervelend. In bepaalde gevallen brengt het risico’s met zich mee, zoals het risico op brand of (ernstige) gezondheidsrisico’s. In verreweg de meeste gevallen is het probleem niet meer op te lossen met ‘huis-, tuin- en keukenmiddeltjes’ wanneer er sprake is van een ware plaag. De beste optie is dan het inschakelen van een ervaren bestrijdingsbedrijf dat direct ter plaatse kan komen voor het bestrijden van het ongedierte. In dit geval kunnen wij je een goede partij aanraden. Alex Bestrijdt biedt een snelle, effectieve en betaalbare service aan zowel particulieren als bedrijven. Wij hopen natuurlijk dat je heel snel verlost bent van de ongedierteplaag op het werk! Succes!