Waarom jij een plaid moet aanschaffen!

Met het koude weer is er niks lekkerder dan op de bank liggen met een heerlijk warm dekentje. Een plaid houdt je tijdens de koude dagen lekker warm en is ook nog eens stijlvolle toevoeging aan jouw huis.

Wat is het verschil tussen een plaid en een deken?

Er is veel verwarring tussen een plaid en een deken, een hoop mensen weten namelijk het verschil er niet tussen. Het grootste verschil tussen een plaid en een deken is de maat, een deken is vaak wat groter dan een plaid. Dit komt omdat een plaid in een standaard maat komt die voor de bank gemaakt is, een deken wordt vaak in bed gebruikt en is daarom een stuk groter.

Waarom een plaid?

De voornaamste reden om een plaid aan te schaffen is natuurlijk vanwege de warmte en het comfort. Het is dan ook erg lekker om in de koude maanden ’s avonds op de bank te liggen met een warme plaid. Door de warmte van de plaid kun je de thermostaat ook een stuk lager zetten, en dat is met huidige gas en energie prijzen erg fijn. Ook in de zomer is een plaid handig, later in de avond koelt het toch gauw weer af en dan is het ideaal om toch nog even lekker buiten te zitten met een plaid. Een plaid is ook nog eens een stijlvolle toevoeging aan jouw huis, plaids zijn in een hoop verschillende kleuren en patronen verkrijgbaar waardoor ze bij elke woonkamer passen.

Verschillende materialen

Plaids zijn verkrijgbaar in een hoop verschillende kleuren, patronen en maten. Natuurlijk zijn de plaids ook verkrijgbaar in verschillende materialen, namelijk:

  • Alpacawol: Alpacawol is een zachte wol van hoge kwaliteit, het is een van de duurdere materialen maar dat is dan ook te merken aan de kwaliteit van de plaid.
  • Mohair: Mohair is een warm en super dik wol, dit maakt hem perfect voor in de koude wintermaanden.
  • Cashmere: Wellicht heb je er wel eens van gehoord, cashmere is de meest luxe wol soort op de markt en is daarom ook erg duur. Cashmere plaids zijn extreem zacht en van de hoogste kwaliteit. De plaids worden samen geweven met merino wol om het betaalbaar te houden, dit gaat uiteraard niet ten koste van het materiaal.
  • Lamswol: Lamswol is een dun geweven zacht wol. Plaids van lamswol zijn niet heel dik maar wel erg warm, dit komt omdat het goed isoleert. Naast dat de isolatie erg goed is bij lamswol ventileert het ook uitstekend, dit zorgt ervoor dat jij niet zwetend onder jouw plaid ligt.
  • Merinowol: Merinowol is erg populair en is niet zonder reden. Het is een dik, zacht maar erg stevig wol dat goed ventileert. Het prettige aan merinowol is dat het vuilafstotend is, zo wordt de plaid niet gauw vies. Wordt de plaid toch vies? Dan kun je hem altijd uitwassen.
  • Purewol: Purewol staat ook wel bekend als scheerwol, het vroeger veel gebruikt in dekens. Dit wol is erg zacht en isoleert goed, purewol prikt wel even wat meer dan een ander type wol.
  • Katoen: Een katoenen plaid is minder geschikt voor de koude wintermaanden maar juist er fijn voor in de zomeravonden. Een plaid van katoenen is ook geschikt om mee naar buiten te nemen als je bijvoorbeeld naar het bos gaat.
  • Gebreide plaids: Gebreide plaids zijn een mooie toevoeging aan jouw huis, ze worden gemaakt van katoen of wol. Een gebreide plaid van wol is lekker warm en zacht en daardoor perfect voor de winter. Een gebreide plaid van katoen is minder warm maar daardoor geschikt voor in de zomer.