Hoe maak je in een oogwenk onweerstaanbare afbeeldingen voor Pinterest deel 1

Ken je de verhalen over al het verkeer dat mensen via Pinterest naar hun website en webshop krijgen en wil je dat ook? En dit het liefst zonder dat je nu al te lange to-do lijst nog langer wordt? Het geheim van succesvolle Pinterest marketing is simpel – het gaat om de plaatjes. Jazeker, het draait allemaal om het ontwerp, de tekst overlay, de pinbeschrijving en zelfs het aantal afbeeldingen dat je maakt!

Het mooiste is dat wanneer je leert om krachtige afbeeldingen voor Pinterest snel te maken, je geen enorme backlog aan content hoeft te hebben om resultaten te zien. Je hoeft ook geen professioneel ontwerper te zijn. Laten we eens kijken hoe je in een paar minuten onweerstaanbare Pinterest-afbeeldingen kunt maken. Je zal zien dat het makkelijker is dan je denkt.  In deze blog leer je hoe je verleidelijke afbeeldingen maakt die zowel Pinterest als pinners onweerstaanbaar vinden-en dus verkeer naar je website en webshop opleveren.

Wat maakt een Pinterest-afbeelding onweerstaanbaar?

Bedenk dat mensen op Pinterest zoeken naar nieuwe ideeën en producten. In hun zoektocht hopen ze inspiratie op te doen terwijl ze door de smartfeed (de tijdlijn van Pinterest) met honderden pins scrollen. Pins helpen mensen om te beslissen wat ze gaan doen en kopen. Dat kan zijn met het oog op de toekomst, maar zeker ook om items en ideeën te vinden om hun dagelijkse leven vandaag te verbeteren.

Pinterest analyseerde meer dan 21.000 pins van verschillende formaten om meer dan 25 attributen daarvan te bekijken (bijvoorbeeld of de pin een logo had, een nieuw product was, enz.). De bedoeling was om erachter te komen welk consistent element bij alle pins zorgde voor meer naamsbekendheid, e-mail aanmeldingen en online en offline verkoop. De uitkomsten van dit onderzoek helpen jou de perfecte PIN te maken.

Pinterest afbeelding

Hoe maak je onweerstaanbare Pinterest-afbeeldingen:

  • Gebruik een opvallende visual – een professionele, scherpe afbeelding waarin jouw product of dienst centraal staat.
  • Emotionele weerklank – maak verbinding door inspiratie en informatie te bieden.
  • Branding – voeg je logo toe aan de boven-of onderkant van de afbeelding. Opvallend maar smaakvol.
  • Geef context om te laten zien hoe men jouw product of service kan gebruiken – is het gericht op een specifieke tijd van het jaar, tijd van de dag, of een speciale gelegenheid?
  • Gebruik een opvallende, heldere tekst overlay om je belangrijkste boodschap over te brengen. Check dat de tekst leesbaar is op smartphones!
  • Verticaal formaat in een 2:3-of 1:2.1-verhouding (600×900 – 600×1260 of 1000×1500)

Hieronder een handige overzicht van de verschillende afmetingen van pins op Pinterest met bijbehorende aspect ratio’s.

Onweerstaanbare Pinterest Pins beginnen met opvallende afbeeldingen

Of het nu gaat om een zelf geschoten productfoto, afbeeldingen van een professionele lifestyle-shoot of de perfecte stockfoto, de afbeelding voor je Pin legt letterlijk de basis voor je succes. Als je een product verkoopt, wil je het prominent tonen, maar je wil waarschijnlijk niet alle productafbeeldingen tegen een egaal witte achtergrond plaatsen. Probeer de producten in een levensechte setting te plaatsen, fotografeer ze vanuit verschillende invalshoeken of laat gewoon iemand zien die ervan geniet. Daarmee gaat het plaatje tot de verbeelding spreken. Letterlijk en figuurlijk.

Voorzie je Pinterest-afbeeldingen van branding en bied context

Hoewel 98% van de Pinterest-zoekopdrachten merkloos is, meldt Pinterest consequent dat subtiele branding de conversie en interactie van een Pin verhoogt. Er is niet echt verklaring voor dit effect, maar het kan zijn dat het zien van je merknaam de persoon die op de Pin klikt als het ware voorbereidt is op de site die hij gaat bezoeken. Ook zorgt het voor vertrouwen en bekendheid, waardoor mensen meer geneigd zijn om actie te ondernemen op je website of webshop.

Laat mensen zien hoe ze je product of dienst kunnen gebruiken. Het beste is om te het gebruik weer te geven in het echte leven; en leg waar mogelijk een verband met een evenement, seizoen of een alledaags moment – zoals een maaltijd met de familie, huiswerk doen met de kinderen, of de start van je werkdag.

Voeg opvallende en heldere teksten toe aan je Pinterest-afbeeldingen

Aangezien het grootste deel van je Pin-beschrijving niet zichtbaar is in de smartfeed, moet je mensen laten weten waar je Pin over gaat door middel van duidelijke teksten op je afbeelding. De overlay. Geef ze een reden om te klikken. Wist je dat Pinterest de tekst op je afbeeldingen leest? Echt waar! Zorg dus dat je zoekwoorden opneemt in de teksten die je gebruikt in de overlay van je afbeelding.

Het is mooi dat Pinterest je tekst kan lezen, maar zorg er vooral voor dat mensen dat ook kunnen! Vergeet krullerige fancy lettertypen, houd het bij gemakkelijk te lezen fonts en lettertypes en zorg voor duidelijk contrast met de achtergrond. Onthoud dat de meeste mensen je Pin op hun mobiel zien, waar scriptlettertypen moeilijk zichtbaar kunnen zijn.

De ideale afmetingen van een Pinterest-afbeelding

Pinterest heeft hiervoor duidelijke richtlijnen :

Een 2:3 verhouding wordt aanbevolen. Dat kan 1000*1500 px of een gelijkwaardige verhouding zijn
Je kan dit vergroten tot een 1:2.1-verhouding, bij meer wordt je afbeelding afgesneden in de feed of niet gedistribueerd. Dat staat ongeveer gelijk aan 1000*2100px.

Het is gemakkelijk te begrijpen waarom je liever staande afbeeldingen wilt dan liggende: “Pinterest is all about verticals”. Sommige pinners zijn hierin doorgeslagen en maken zogenaamde “Giraffe” Pins. Deze zijn soms wel 100o pixels breed en 2100 pixels lang. Pinterest heeft bepaald dat die niet de beste gebruikerservaring bieden, en snijdt dus de meeste van die extra hoge afbeeldingen af of verhindert hun distributie.

Wil je nog meer tips over het maken van onweerstaanbare Pinterest-afbeeldingen? Lees dan het vervolg in dit artikel over Pinterest afbeeldingen.